Persoonlijk leiderschap in de zorg

Aankomende maandag mag ik een lezing geven over persoonlijk leiderschap voor jong professionals in het Martini Ziekenhuis. Een thema dat mijn inziens te weinig aandacht krijgt in de zorg. Ik zie teveel mensen om mij heen die geen persoonlijk leiderschap vertonen maar zich wel bezighouden met medisch leiderschap. Een potentieel dodelijke combinatie, die garant staat voor conflicten en stress op de werkvloer. Voordat je een ander kunt managen zul je eerst jezelf moeten managen. En dat laatste is knap lastig.

Zelf kwam ik 10 jaar geleden door persoonlijke omstandigheden en tegenslag voor het eerst in aanraking met dit abstracte begrip, wat tot dat moment voor mij nog geen inhoud had. Hé, is het dan mogelijk dat ik de volledige regie ga voeren over mijn gedachten, emoties en gevoelens? Ja, dat is mogelijk meldde mijn coach. Ben ik zelf dan verantwoordelijk voor de frustratie die ik voel als een ander mij beledigt? Kan ik problemen als kans zien, is het zo simpel? Indrukwekkend, maar ik geloofde er eerst geen snars van. Dit is 10 jaar later anders. Simpel was het echter niet.

Dat wat niemand mij in de eerste 20 jaar van mijn leven geleerd had, is nu één van mijn grootste passies. Mezelf leren managen, zelf de koers bepalen van mijn leven. In controle zijn over mijn gedachten en emoties wanneer er zich een conflict of probleem voordoet. Bewust zijn van mijn conditionering en kijken waar deze revisie nodig heeft. Persoonlijk leiderschap heeft mij geholpen om mezelf te zijn en met een positieve mindset door het leven te gaan. Elke dag is een les, waarin je kunt leren een betere versie van jezelf te worden.

Mijn nieuwe missie is deze kennis te delen met iedereen die er open voor staat. Jezelf veranderen en controle nemen is hard werken, maar je hoeft het gelukkig niet alleen te doen. Zoek inspiratie, zoek mensen die je op weg helpen, zoek mensen die daar zijn waar jij wilt zijn. Dat is ook wat ik nog steeds elke dag doe.

Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom. – Viktor Frankl

Mijn missie: persoonlijk leiderschap in de zorg, burnout uit de zorg

David Prins
Longarts in opleiding
Motivational speaker, trainer en oprichter Beter Bewust Academy

Meer weten, geïnteresseerd in een lezing of training? Stuur een berichtje  Follow me at instagram: david_prins of linkedin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *